donderdag, juli 18, 2024
A- A A+

Titel KKL

Kamerkoor Limburg

Dirigent Dion Ritten

Dion KKL 2015

Dion Ritten (16 / 06 / 1958) begon zijn muziekstudies aan het Maastrichts Conservatorium, waar hij in 1982 slaagde voor het Hoofdvak Schoolmuziek. Na twee jaar het Hoofdvak Koordirectie aan dit instituut te hebben gestudeerd, vervolgde hij deze studie aan de “Staatliche Hochschule für Musik Rheinland Grenzland-Institut“ te Aken. Deze studie werd in 1986 succesvol afgesloten.
Verder studeerde Dion Ritten Orkestdirectie bij Professor Louis Weemaels, gerenommeerd oud-dirigent van het Nationaal Orkest van België.
In 1987 nam hij deel aan een Meisterkurs Orkestdirektie te Wenen en was in datzelfde jaar laureaat bij een cursus Orkestdirectie van het Limburgs Symphonie Orkest.

Sindsdien heeft Dion Ritten vele koor- en orkestproducties gedirigeerd, waaronder producties met medewerking van het Limburgs Symphonie Orkest, het Kerkraads Symphonie Orkest, het Tegels Symphonie Orkest, het kamerorkest Musica Mosa en diverse andere instrumentale ensembles.
Ook werkt hij regelmatig met bekende solisten als Harrie Peeters, Hub Claessens, Ernst Daniël Smid, Saskia Gerritsen, Claudia Couwenbergh, Jan Alofs, Corinne Romijn, Janine Kitzen, Kim Savelsbergh, Pascal Pittie en Frans Kokkelmans, Lien Haegeman, Marten Smeding e.a.

Tijdens concertreizen dirigeerde hij o.a. in de St. Pieter te Rome, het Rathaus te Wenen en de Kathedraal in de Praagse Burcht te Praag en in vele Europese landen en de USA.
Verder nam Dion Ritten deel aan vele symposia en workshops op het gebied van de koorzang en orkestdirectie, o.a. in Nederland, Duitsland, Tsjechische Republiek, België, Japan en regelmatig in de USA.

Momenteel is Dion Ritten dirigent van de Roermondse Zang- en Muziekvereniging, Mannenkoor Beeker Liedertafel Beek, Kamerkoor Cantate Venlo en de Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor. Verder is hij ere-dirigent van het Chèvremonts Mannenkoor 1912 Kerkrade.
Met het Weerter Gemengd Koor “Vivace“ won hij in 1998 en 2000 het Limburgs Korenfestival in de afdeling gemengde koren en met Mannenkoor Beeker Liedertafel won hij het Zuid Nederlands Mannenkoor Festival.

Dion Ritten treedt regelmatig op als jurylid bij koorfestivals en geeft lezingen over diverse onderwerpen.

Dion is oprichter en artistiek directeur van het tweejaarlijkse Cantarode Internationaal Koorfestival & Competitie in Kerkrade (http://cantarode.nl/), dat voor de eerste maal plaats vond in 2014 en uitgroeit tot een van de prestigieuze koorfestivals in Europa.

Voor het jaar 2000 heeft Dion Ritten het initiatief tot het 1e Euregio Symposium Koorzang genomen.

Voor de ACDA Convention in 2001 ontving hij de eervolle uitnodiging het dirigenten concours als jurylid te beoordelen en was hij docent bij de Nationale Koorweek Nederland.
In 2004 heeft Dion Ritten het initiatief genomen tot het organiseren van twee benefietconcerten voor War Child Nederland in het kader van zijn 25-jarig dirigentenjubileum.

Met Kamerkoor Cantate Venlo en Mannenkoor Beeker Liedertafel bereikte hij in 2005 de Finale van het Nederlands Koorfestival, net als met het Limburgs Projectkoor twee jaar eerder.
Tevens won Dion Ritten met Kamerkoor Cantatede de finale van het Nederlands Koorfestival en was hij in 2008 laureaat bij het Internationaal Koorfestival Maribor in Slovenië.

Dion Ritten is regelmatig deelnemer aan internationale symposia als ACDA Convention USA, World Symposium en Europa Cantat. Bij dit laatste festival trad hij op met kamerkoor Cantate in Utrecht 2009.