zondag, mei 26, 2024
A- A A+

Titel KKL

Kamerkoor Limburg

"Met Passie en Perfectie..."

 choir ani

Voor ieder project moeten geïnteresseerden opnieuw inschrijven en auditie doen bij de dirigent, tenzij de stem van het potentieel projectlid bekend is door deelname aan eerdere producties. Thuisstudie en studiedagen zijn de basis voor ieder project. Dit is intensief en vergt tijd en inzet. Op deze wijze wordt in een kort tijdsbestek iedere keer een aantal composities ingestudeerd. Bij projecten varieert de omvang van het kamerkoor tussen de 20 en 40 leden, afhankelijk van de gekozen productie.

De deelnemers zijn zangers/zangeressen die vaak al jarenlange ervaringen elders hebben opgedaan met mooie producties (zoals Stabat Mater van Schubert, Messa di Gloria van Puccini, Te Deum van Dvorák of de Auferstehungssymphony van Mahler).

Kamerkoor Limburg concerteerde in zijn korte bestaansperiode zowel in Europa als in Amerika. Concerten werden o.a. verzorgd in Amsterdam, Brussel, Antwerpen, Embrun, Bad Staffelstein, Maastricht, Kerkrade, Venlo en Utrecht; in de VS waar het koor twee keer te gast is geweest werd gezongen in New York, Washington, Philadelphia en Salt Lake City. Dit koor laat geen enkele kans liggen om een muzikale uitdaging aan te gaan.

In 2013 heeft Kamerkoor Limburg op uitnodiging van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade samen met het bekende professioneel brassensemble Wes10brass uit Duitsland een concert verzorgd waarin de meerkorigheid centraal stond. Prachtige complexe werken werden gezongen, zowel uit de Barok (Schütz), de Romantiek (Mendelssohn en Rheinberger), als ook uit de modernere tijd (Bàrdos, Goreczki en Gjeilo). Enkele werken werden samen met het blaasensemble Wes10brass uitgevoerd, een gedurfde maar prachtige combinatie die naar meer smaakt voor de toekomst.

Eind 2013 presenteerde Kamerkoor Limburg een kerstproject met uitvoeringen in Kerkrade en in het Beierse Bad Staffelstein.

Kamerkoor Limburg is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en die liggen niet alleen in de keuze van het repertoire en de uit te voeren werken, maar ook in het aangaan van allianties met andere koren/orkesten/solisten om zó optimaal mogelijk invulling te kunnen geven aan de gestelde doelen.

In 2013 is het koor formeel een Stichting geworden met een bestuur. Ook is aansluiting gezocht bij een overkoepelende Nederlandse bond zodat het koor optimaal gefaciliteerd kan worden.

Zingen bij Kamerkoor Limburg is voor veel individuele zangers en zangeressen een grote persoonlijke uitdaging, maar geeft ook veel voldoening, zowel tijdens de professionele repetities als ook tijdens de uitvoeringen. Inmiddels heeft Kamerkoor Limburg een vast bestand aan ervaren zangers en zangeressen opgebouwd waaruit voor ieder project geput kan worden.

Het bestuur van Kamerkoor Limburg is bijzonder verheugd dat de initiatiefnemer Dion Ritten nog altijd nauw aan dit projectkoor is verbonden. Hij is een zowel nationaal als internationaal bekend dirigent, die vele grote producties wereldwijd op zijn naam heeft staan. Een vernieuwer, maar ook met oog en hart voor "oude composities" van muzikale grootheden. Zijn passie en enthousiasme voor koormuziek weet hij op overtuigende wijze over te brengen op de koorleden. Daardoor mag Kamerkoor Limburg inmiddels voor bijna ieder project rekenen op een vaste basis van zangers en zangeressen.

Dankzij het wereldwijde netwerk van dirigent Dion Ritten lukt het Kamerkoor Limburg iedere keer opnieuw het publiek te verrassen met nieuwe composities en doen zich vaak ook mooie kansen voor om bijzondere concerten te mogen verzorgen, zoals afgelopen jaren een aantal keren in de Verenigde Staten het geval was.

In 2014 nam Kamerkoor Limburg deel aan het nieuwe internationale koorfestival CantaRode in de klankstad Kerkrade, een stad die niet alleen het grootste concours voor blaasmuziek ter wereld (het vierjaarlijkse WMC) kent, maar ook het jaarlijkse Orlando Festival, waarin de kamermuziek centraal staat. Een professioneel opgezet internationaal korenfestival voor kamerkoren ontbrak nog.

Dankzij de drive van Dion Ritten is dit festival sinds 2014 een feit. Aan dit festival nemen kamerkoren uit diverse landen deel en gaan een onderlinge competitie aan. Een deskundige internationale jury is aangezocht om de deelnemende koren te beoordelen.

Juni 2015 organiseerde KKL een zomerconcert met als gastkoor het gerenommeerde koor uit Salt Lake City "Salt Lake Vocal Artists" o.l.v. Brady Allred en in juli ondernam het koor een 5-daagse concertreis naar de prachtige streken Haute Marne en Haute Saône in oost Frankrijk.
Voor november stond een optreden op onze agenda bij gelegenheid van de opening van een expositie van kunstenares Miriam Vleugels in het raadhuis van Kerkrade.

In juli 2016 nam het koor deel aan de Limburger Chornacht in Limburg an der Lahn (D), waar 8 koren op 4 locaties de gehele avond optraden.  Later dit daar in oktober organiseerde KKL in Arcen een middagconcert in de kapel van het voormalig klooster Stint Paul op landgoed Klein Vink.

2017 is het jaar waarin wij tijdens een meerdaagse koorreis succesvol hebben deelgenomen aan het gerenommeerde koorvestival in Tallin (Estland). Aansluitend organiseerde ons koor, samen met Mannenkoor Beeker Liedertafel en het gastkoor Boise State Choir van de Bois State University in USA, een avondvullend concert in de ontmoetingskerk te Geleen.  

Kortom: Kamerkoor Limburg, een koor voortdurend in beweging en op zoek naar boeiende en vooral intense uitdagingen: een muzikale streling voor het oor van de echte liefhebber van kamerkoormuziek.